Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Blogissa julkaistaan ajankohtaisia ajatuksia sisustamisesta, rakentamisesta ja remontoinnista. Mukana pilkahtelee matkan varrella suunniteltuja kohteita ja parhaillaan meneillään olevia projekteja. Tervetuloa viihtymään! 

 

Hämärän ajan vinkit sisustajalle

Lisätty 01.11.2016

Syksyn ja alkavan talven myötä valaistusasiat ovat jälleen erittäin ajankohtaisia. Luonnon tarjoama valo kohentaa mielialaa ja virkistää. Syksyn tullen luonnonvalo vähenee ja päivät pimenevät, ja samalla saattaa iskeä syysväsymys ja lyhyiden päivien aiheuttama ahdistus. Ulkoa kajastava valo on päiväsaikaan kirkkaanvalkoista, ja erityisesti kirkkaalla valolla on piristävä vaikutus ihmismieleen.  Syksyn saapuessa moni sisustaja kaivaa kaapeistaan esiin kynttilät, lyhdyt ja koristevalot. Syysillat ovat ihania ja niistä kuuluu nauttia viltin alla kynttilänvalossa! Mutta kun täytyy taas saada aikaiseksi ja selättää syysväsymys, kannattaa kiinnittää huomiota kodin yleisvalaistukseen.

 

 

Virkeää oloa edistääkseen sisustaja vaihtaa kodin valaisinten lamput kirkkaisiin ja tehokkaisiin, värilämpötilaltaan noin 4000 kelviniä oleviin lamppuihin. Etenkin iltapäivien väsymys kaikkoaa valaistusta parantamalla. Muunneltavat valaistustilanteet ovat suositeltavia. Yleisvaloa antava valaisin voi olla himmennettävä, tai illalla rauhoituttaessa vaihdetaan lattia- tai pöytävalaisinten antamaan himmeämpään valoon. Himmeä valaistus sopii erityisen hyvin syysiltoihin, mutta korvaa kellertävä valo kuitenkin valkoisella valolla. Tunnelmaa voidaan luoda muuttamalla vain valon voimakkuutta, ei sen värilämpötilaa. Valitsemalla Ra-indeksillä > 80 varustetun lampun, varmistat että sisustuksesi värit pääsevät oikeuksiinsa. Hyvän värintoiston omaavat lamput näyttävät värit oikein, eikä sinun tarvitse kävellä ulos katsomaan miltä jonkin esineen väri näyttää ”oikeasti”. Kotisi pääsee oikeuksiinsa kun valaistus on kunnossa.

 

 

Kynttilöiden, lyhtyjen, koristevalojen lisäksi syyssisustaja kaivaa kaapeistaan myös torkkupeitteet ja muhkeat tyynyt.  Syksy tuo mukanaan murretut sävyt sisustukseen. Tekstiilit vaihdetaan tummempiin ja joulu alkaa hiipiä jo ajatuksiin. Murrettuja syksyisiä sävyjä kannattaa suosia tekstiileissä ja sisustuksen pienesineissä. Kokeile perinteisen punertavan oranssin sijaan esimerkiksi savenvihreää tai kylmään taittavia ruskean eri sävyjä. Sisustustrendeihin on hiipimässä sametti, joka sopii erityisen hyvin koristetyynyihin.

 

 

Verhot kannattaa pitää keväisen kevyinä! Pimeys ja hämäryys eivät korostu liiaksi, kun ikkunoiden verhot eivät syö valoa. Mitä jos et laittaisi verhoja ollenkaan? Kokeile myös käyttää esimerkiksi lasisia yksityiskohtia pehmeiden ja täyteläisten tekstiilien rinnalla. Ne keventävät sisustusta tummien murrettujen värien kanssa käytettynä.

 

Lue kokonaan »

7 vinkkiä keväisen kodin sisustamiseen

Lisätty 23.03.2016

 

Kevät! Inspiroivin ja auringonpaisteen myötä hedelmällisin aika uusien sisustusprojektien starttaamiseen. Lisääntynyt valo ja kevään pilkahdukset vaikuttavat mielialaan voimakkaasti. Yhtä varmasti kuin kevät saapuu, iskee myös sisustusinspiraatio. Kevät tuo mukanaan monenlaisia juhlia ja kotiin panostetaan! Näillä vinkeillä saat kevään kotiin:

 

 

1. Siivoa

Kevätaurinko paljastaa raadollisesti pyyhkimättä jääneet pinnat, pölypallot nurkissa ja sormenjäljet kaappien ovissa. Pesemällä likaiset ikkunat päästät kevään valonsäteet sisätiloihin. Kuivata pyykit ulkona kevätauringossa ja heitä matot ulos tuulettumaan. Puhtaassa kodissa on helppo hengittää ja ihana olla!

 

2. Karsi

Turhat tavarat pöydillä ja kirjahyllyjen täytteenä tekevät yleisilmeestä tunkkaisen. Sijoita tärkeät esineet yhteen harkittuun paikkaan ja pidä muut pinnat tyhjinä. Jos et uskalla avata komeron ovea tavaravyöryn pelossa, on aika varata kirppispöytä. Järjestä kaapit ja myy tarpeettomat tavarat. Maksimoi säilytystila oikean kokoisilla säilytyslaatikoilla.

 

 

3. Kevennä

Vaihda raskaat tekstiilit kevyisiin ja avaa verhot. Paksut pimentävät verhot pitävät viiman poissa talvella, mutta kesää kohti mentäessä kannattaa suosia läpikuultavia ja pellavaisia materiaaleja. Olisiko tänä keväänä aika hankkia uusi sohva? Trenditietoinen hankkii massiivisen tumman sohvan tilalle menneiden vuosikymmenten mukaisen kevyen ja siron sohvan. Eikä se värikään ole enää pelkkä harmaa, vaan rohkea valitsee pastellivärin!

 

4. Luonnonmateriaalit

Teräs ja kiiltävät pinnat ovat mennyttä. Suosi kotimaista ja valitse rohkeasti luonnonmateriaaleja sisustukseen! Puu on materiaalina eheyttävä ja tuo palan luontoa sisälle. Jos remontoit kodin pintoja, vaihda muovipintainen laminaatti massiivipuiseen lankkuun. Suosi sisustuksessa kerroksellisuutta ja anna elämän eri vaiheiden näkyä! Muista myös piha ja kuisti. Kanna lumilapiot varastoon, hoida viherkasvit ja osta keittiön pöydälle kukkia!

 

 

5. Väritä

Kevät saa tuoda mukanaan värejä. Jos pelkäät että kyllästyt väreihin, pidä suuret pinnat ja kalusteet neutraaleina. Vaihtamalla tekstiilit päivität sisustuksen värit kädenkäänteessä. Värien määrää ja intensiteettiä säätelemällä saadaan aikaan monia eri tunnelmia. Tällä hetkellä väreistä pinnalla ovat vaaleanpunainen ruusukvartsi, sinisen vaaleat sävyt ja keskivihreän sammutetut sävyt. Harmaa ja valkoinen pitävät edelleen pintansa. Myös rohkea keltainen jatkaa trendivärinä!

 

6. Kokeile ja uskalla

Jos siitä tulee hyvä mieli, se toimii. Sinun kotisi saa näyttää sinulta. Jos pidät vaaleanpunaisesta, käytä sitä! Maalikaupasta saat lainaksi tapettipaloja ja maalinäytteitä, joiden avulla voit rauhassa miettiä kotona oikeita materiaaleja. Entäpä jos kaivaisit kotisi autenttiset materiaalit esiin? Hirsi-ja tiiliseinät ovat täynnä luonnetta verrattuna valkoisiin kipsilevyihin.

 

7. Ota ammattilainen avuksi

Kokonaisuuden hallinta on sisustamisen hankalin osa, ota siis rohkeasti yhteyttä sisustamisen ammattilaiseen. Rautakaupoista ja erikoismyymälöistä saat asiantuntevaa apua kyseisen yrityksen tuotteisiin, mutta suurempaa kokonaisuutta ja visuaalista ilmettä rakentaessa on paras ottaa yhteyttä koulutettuun sisustussuunnittelijaan. Sisustussuunnittelija rakentaa eri valmistajien tuotteista sinulle toimivan kokonaisuuden ja säästät aikaa ja vaivaa!

 

Lue kokonaan »

Lempipaikasta myös graafista suunnittelua!

Lisätty 18.02.2016

Sisustussuunnittelun lisäksi Lempipaikka suunnittelee paljon muutakin! Yrityksen liiketilojen lisäksi voidaan suunnitella koko visuaalinen ilme aina logosta käyntikortteihin ja kotisivuihin asti. Vuoden alussa suunniteltiin  jyväskyläläisen Metsänterä-yrityksen logo. Idea logon kuvaan on peräisin yrittäjältä. Logon mittasuhteita ja fontteja paranneltiin hieman, logo piirrettiin sähköiseen muotoon ja sille määriteltiin tarkka väri. Nämä työt ovat mukavaa vaihtelua tilojen suunnitteluun. Tähän työhön meni aikaa pari tuntia, joten kallistakaan tämä ei ole! Jos joku tuttusi on logoa tai visuaalista ilmettä vailla – vinkkaahan hänelle tästä palvelusta!

 

 

 

 

 

 

 

 

Yhdistetty työhuone ja lastenhuone

Lisätty 12.02.2016

 

Tänään työn alla on 1980-luvun omakotitalon työhuone, joka remontoidaan mummolan vauvan huoneeksi. Aikakaudelle tyypillisesti alkuperäisenä lattiamateriaalina on muovimatto, seinissä puolipaneelit ja maalatut tekstiilitapetit ja katossa mäntyiset kattopaneelit. Muovimaton tilalle on suunnitteilla valkokäsitelty tammikuvioinen laminaatti – tärkeinä ominaisuuksina kestävyys ja pitkän aikavälin saatavuus, jotta muihinkin huoneisiin saadaan sama lattiamateriaali myöhemmin. Tekstiilitapettien poisto voi olla hidasta ja työlästä, joten yhtenä vaihtoehtona on ohuen kipsilevyn asentaminen tapetin päälle. Ihanteellisinta on poistattaa aina vanhat materiaalit ja vasta sitten lisätä uudet, mutta aina se ei ole mahdollista.  Katsotaan mitä remontti tuo tullessaan, usein lopulliset päätökset voidaan tehdä vasta kun nähdään miten vanhat pintamateriaalit käyttäytyvät!

1980-luku riisutaan huoneesta maalaamalla paneelikatot ja päivittämällä  muut pintamateriaalit ja kalusteet vuoteen 2016. Kiinteä vaatekaappi poistetaan, jotta tilaan saadaan mahtumaan pinnasängyn lisäksi työpöytä ja säilytystilaa. Tekstiileillä huoneeseen tuodaan pirteyttä ja lastenhuoneeseen sopivaa leikkisyyttä. Suuret pinnat pidetään neutraaleina. Haasteena tässä kohteessa on huoneen pieni pinta-ala. Oikein mitoitetuilla kalusteilla ja tapettien kuvioiden mitoituksella voidaan vaikuttaa tilakokemukseen. Ei siis liian suuria kuvioita pieneen huoneeseen, eikä massiivisia kalusteita. Värit ja materiaalit pidetään yksinkertaisina, sillä liiallinen sekoittaminen lisää ahtauden tunnetta. Tähän kohteeseen palataan kevään aikana, kun suunnitelmat valmistuvat ja remontti pääsee vauhtiin.

 

 

Isakin Lovebirds Stone-tapetti Tapettikaupasta. Kattopaneelit, vaalea tammilaminaatti ja värisävyt eri valmistajilta. Finlaysonin ajaton Elefantti-puuvillakangas on suunniteltu  vuonna 1969. Kalusteet mm. Ikeasta.

 

Luonnosvaiheen mallinnuksia suunnittelukohteesta.

 

 

 

 

 

 

 

Elefantti-torkkutyyny                                                                                Lily Island-naulakot                      Kirahvi-juliste                                                Panda with hat-juliste

Lue kokonaan »

Lapsiperheen uudet pesutilat

Lisätty 03.02.2016

Pirkanmaalla sijaitsevan omakotitalon laajennusosaan suunniteltiin lapsiperheen käyttöön soveltuva kodinhoitohuone, kylpyhuone ja sauna. Suunnittelussa kiinnitettiin erityisesti huomiota tehokkaasti toimivaan ja tilavaan pohjaratkaisuun. Samaan kohteeseen suunniteltiin myös kaikkien huoneiden konseptitasoinen sisustus.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kodinhoitohuoneeseen on käynti myös ulkoa. Sisäänkäynnin yhteyteen suunniteltiin kuraeteinen ja vaatesäilytys. Kodinhoitohuoneesta löytyy runsaasti kaappitilaa, ergonomisesti sijoitetut kodinkoneet ja laskutilaa pyykin viikkaamiselle. Vapaata tilaa jätettiin pyykinkuivaukselle ja lastenvaunujen säilytykselle.

 

 

 

 

 

 

 

 

Kylpyhuoneen pintamateriaalit valittiin helposti puhdistettavista ja luonnonläheisistä materiaaleista. Kaksi suihkua ja wc lisäävät käyttömukavuutta. Saunasta suunniteltiin tilava ja viihtyisä. Lauteiden vastakkainen sijoittelu mahdollistaa esteettömän näkymän ulos. Alalauteesta suunniteltiin koko saunan peittävä, jolloin sauna on turvallinen ja viihtyisä myös perheen pienimmille saunojille.

 

Lue kokonaan »

Asunnon keittiön edullinen muutos

Lisätty 01.02.2016

Joskus vuokra-asunnon sisustusratkaisut eivät istu täysin omaan makuun, eikä suuria muutoksia saa tai edes kannata asukkaan toimesta tehdä. Pienillä vinkeillä kodista voi kuitenkin saada toimivan ja viehättävän. Tähän vuokra-asunnon keittiöön suunniteltiin pieniä ja edullisia parannuksia, jotka on helppo tarvittaessa palauttaa entiselleen, jos asunnosta joskus muutetaan pois. Pohjaratkaisusta tehtiin loogisempi ja visuaalista ilmettä kohennettiin edullisin ratkaisuin. Vuokra-asunto sijaitsee vanhassa 1920-luvulla rakennetussa koulurakennuksessa. Vanhan ajan henki haluttiin nostaa uudelleen esiin!

Vuokra-asunnon keittiö toi alkuperäisessä kunnossaan mieleen 1990-luvun suurtalouskeittiöt. Keittiö on rakennettu nykyiseen muotoonsa 2000-luvun alussa, jolloin vanhan koulun toinen pääty muutettiin asuinkäyttöön. Suuren ikkunan ansiosta keittiö on valoisa. Neliöitä on riittävästi ja huonekorkeuttakin yli kolme metriä. Alkuperäinen harmaaksi maalattu lautalattia on kaikkine naarmuineen viehättävä. Sisään tultaessa oikealla puolella sijaitsee suuri ruokakomero, liesi, tiskiallas ja kaapistot. Keittiön välitilassa on valkoiset laatat keskisinisellä saumalla ja muutama sininen laatta "piristyksenä". Vasemmalla puolella keittiötä on ns. kodinhoitonurkkaus, jossa on yläkaapit, jääkaappi, pakastin ja astianpesukone. Työtaso on pätkäisty, jotta nurkkaan on aikoinaan mahtunut päältä täytettävä pyykinpesukone. Keskellä keittiötä olevan suuren ikkunan edessä on tilaa ruokailuryhmälle.         

 

Keittiön oikea pääty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennen muutosta.  Keittiön oikea puoli. Oikeassa reunassa eteiseen johtava oviaukko.                                                       Vasen puoli ovelta katsottuna. Ruokailutila jää oikealle.

 

Keittiön suunnittelussa keskityttiin keittiön välitilan muutokseen, kodinkoneiden sijoitteluun ja työtasotilan maksimointiin. Siniset saumat käsiteltiin valkoisiksi Saumafixillä. Kyseinen tuote on tarkoitettu kaakelisaumojen uudistamiseen ja kunnostamiseen. Kellertävät saumat muuttuvat puhtaan valkoisiksi 1-2 käsittelykerralla, ja tähän käyttöön tuote on varsin näppärä. Tummien saumojen värjääminen vaatii taas useita kerroksia. Saumafix on sen verran riittoisaa, että yksi purkki riittää mainiosti myös leveisiin saumoihin ja useisiin kerroksiin keittiön välitilaa käsiteltäessä. Tuote lähtee käsittelyn aikana helposti irti kaakeleista ja työtasosta, joten erillistä suojaamista laatoille tai tasoille ei tarvita.

Yksittäiset siniset laatat peitettiin saumaamisen jälkeen valkoisella dc-fixillä, kontaktimuovilla joka soveltuu mainiosti pikkuremonttiin. Tämän jälkeen harmaat kuviolliset kaakelitarrat asennettiin pintaan ja valmista tuli! Laattatarrat täältä. Aikaa koko muutokseen kului noin kaksi päivää ja rahaa alle 100 euroa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muutoksen jälkeen.  Mikä herkullinen retrokeittiö tästä tulikaan! © Suunnittelutoimisto Lempipaikka

 

Keittiön vasemman päädyn lähtötilanne ei ollut paras mahdollinen käytännöllisyyden kannalta. Kodinkoneita oli sekä tason alla että päällä. Valkoinen laminaattitaso oli kannakkeiden ja puusta sahatun lankun varassa, joten sen oli aika väistyä. Jo varhaisessa vaiheessa päätettiin, että pakastin ja jääkaappi siirtyvät torniksi seinän viereen, jotta pyykinpesukoneen viereen mahtuu pyykkikori ja työtaso saadaan kokonaisuudessaan käyttöön. Ikeasta hankittiin tammikuvioinen laminaattitaso, joka sahattiin oikeaan mittaan. Edullinen ja helppo tapa saada lisää työtasoa keittiöön, jossa sitä on liian vähän. Jääkaapin takana olevalle seinälle olisi mahtunut 50 cm leveä yläkaappi, mutta koska kaappitilaa oli jo riittävästi, päädyttiin avohyllyihin jonne voitiin sijoittaa mikroaaltouuni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muutoksen jälkeen.  Nyt on työtasoa riittävästi ja kodinkoneet loogisessa järjestyksessä. © Suunnittelutoimisto Lempipaikka