Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Hämärän ajan vinkit sisustajalle

Lisätty 01.11.2016

Syksyn ja alkavan talven myötä valaistusasiat ovat jälleen erittäin ajankohtaisia. Luonnon tarjoama valo kohentaa mielialaa ja virkistää. Syksyn tullen luonnonvalo vähenee ja päivät pimenevät, ja samalla saattaa iskeä syysväsymys ja lyhyiden päivien aiheuttama ahdistus. Ulkoa kajastava valo on päiväsaikaan kirkkaanvalkoista, ja erityisesti kirkkaalla valolla on piristävä vaikutus ihmismieleen.  Syksyn saapuessa moni sisustaja kaivaa kaapeistaan esiin kynttilät, lyhdyt ja koristevalot. Syysillat ovat ihania ja niistä kuuluu nauttia viltin alla kynttilänvalossa! Mutta kun täytyy taas saada aikaiseksi ja selättää syysväsymys, kannattaa kiinnittää huomiota kodin yleisvalaistukseen.

 

 

Virkeää oloa edistääkseen sisustaja vaihtaa kodin valaisinten lamput kirkkaisiin ja tehokkaisiin, värilämpötilaltaan noin 4000 kelviniä oleviin lamppuihin. Etenkin iltapäivien väsymys kaikkoaa valaistusta parantamalla. Muunneltavat valaistustilanteet ovat suositeltavia. Yleisvaloa antava valaisin voi olla himmennettävä, tai illalla rauhoituttaessa vaihdetaan lattia- tai pöytävalaisinten antamaan himmeämpään valoon. Himmeä valaistus sopii erityisen hyvin syysiltoihin, mutta korvaa kellertävä valo kuitenkin valkoisella valolla. Tunnelmaa voidaan luoda muuttamalla vain valon voimakkuutta, ei sen värilämpötilaa. Valitsemalla Ra-indeksillä > 80 varustetun lampun, varmistat että sisustuksesi värit pääsevät oikeuksiinsa. Hyvän värintoiston omaavat lamput näyttävät värit oikein, eikä sinun tarvitse kävellä ulos katsomaan miltä jonkin esineen väri näyttää ”oikeasti”. Kotisi pääsee oikeuksiinsa kun valaistus on kunnossa.

 

 

Kynttilöiden, lyhtyjen, koristevalojen lisäksi syyssisustaja kaivaa kaapeistaan myös torkkupeitteet ja muhkeat tyynyt.  Syksy tuo mukanaan murretut sävyt sisustukseen. Tekstiilit vaihdetaan tummempiin ja joulu alkaa hiipiä jo ajatuksiin. Murrettuja syksyisiä sävyjä kannattaa suosia tekstiileissä ja sisustuksen pienesineissä. Kokeile perinteisen punertavan oranssin sijaan esimerkiksi savenvihreää tai kylmään taittavia ruskean eri sävyjä. Sisustustrendeihin on hiipimässä sametti, joka sopii erityisen hyvin koristetyynyihin.

 

 

Verhot kannattaa pitää keväisen kevyinä! Pimeys ja hämäryys eivät korostu liiaksi, kun ikkunoiden verhot eivät syö valoa. Mitä jos et laittaisi verhoja ollenkaan? Kokeile myös käyttää esimerkiksi lasisia yksityiskohtia pehmeiden ja täyteläisten tekstiilien rinnalla. Ne keventävät sisustusta tummien murrettujen värien kanssa käytettynä.